ATHENS OLD PHOTOS
Νίκος Γούναρης&Τ.Μαρούδας (Το τραγούδι της Αθήνας)
Οι εργάτες με τα κάρα και τα μουλάρια σκάβουν πυρετωδώς. Κόσμος διασχίζει την οδό Επωνύμων και την Παναγιά Βλασσαρού. Διακρίνεται καθαρά κι η μπουγάδα της νοικοκυράς στην ταράτσα του γωνιακού σπιτιού. Από κάτω μάλλον ήταν ταβερνάκι …
Αρχαία Αγορά, 7 Ιουλίου 1931.
Άγιος Γρηγόριος, στην οδό Μητροπόλεως, πριν το 1900.
Η Οδός Φιλλελήνων το 1896
Η Αγία Τριάδα, Η Ρωσσική Εκκλησία επί της Φιλελλήνων, το 1890
Η οδός Φιλελλήνων το 1898, Αριστερά, το Ξενοδοχείον των Ξένων – Hôtel des étrangères, του Στέφανου Ξένου.Δεξιά, το Μέγαρο Παχύ και στο ισόγειο το κατάστημα Πινακοθήκη Hellénique. Ο Λευτέρης Ξανθάκης αναφέρει ότι, το 1898 ο Αριστοτέλης Ρωμαϊδης πωλούσε αντίτυπα των φωτογραφιών τους σε αυτό εδώ το κατάστημα. Επρόκειτο για συλλογές αρχαίων και νεότερων μνημείων.
Η Λεωφόρος Αμαλίας το 1900
ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ”ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ”
Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1948.Από τα εικονιζόμενα κτίρια, μόνο η Οικία Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (γωνία Λ. Β. Αμαλίας 8 & Ξενοφώντος) σώζεται σήμερα. Σε πρώτο πλάνο το Μέγαρο Νεγρεπόντη.
Η Αμαλίας μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Δεκαετία 1930
Στιγμιότυπο από λαχαναγορά στο Γκάζι
Γκάζι, το 1950
‘Ανδρες πλέκουν καλάθια στου Ψυρρή
Για να μετάσχει σπίτι με τις Καρυάτιδες, Αγίων Ασωμάτων 45, Ψυρρή 1960. Αγαπημένο θέμα του Γιάννη Τσαρούχη.
Έφιπποι αξιωματικοί διασχίζουν την οδό Ευαγγελιστρίας
Αγώνες καταδύσεων στην Μεσο-Ολυμπιάδα του 1906 με φόντο το Ξενοδοχείο Ακταίον στο Φάληρο
Βοσκός με το κοπάδι του στην οδό Ευαγγελιστρίας, το 1903.
ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ
Μπελίντα – Το τανγκο της Αθηνας – Belinda – Tango tis Athinas
24 φωτογραφίες από την παλιά, όμορφη Πατησίων
Μάθε για την πολύπαθη γειτονιά της Αθήνας μέσα από ιστορικές φωτογραφίες της.
Η οδός Πατησίων ήταν, είναι και θα είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας (4,5 χιλιόμετρα). Μια οδός η οποία ξεκινάει από το τέλος της οδού Πανεπιστημίου και με κατεύθυνση το βορρά οδηγεί στα Πατήσια. Αν και έως τα μέσα του 20ού αιώνα ήταν εξοχή, ο δρόμος αυτός, είχε μια μεγάλη ανάπτυξη μέχρι και τέλη της δεκαετίας του ΄70. Ένας πολύς σημαντικός δρόμος μιας και μέσω της Πατησίων μπορείτε να βρεθείτε στην Κυψέλη, την πλατεία Βικτωρίας, την πλατείας Αμερικής αλλά και την Φωκίωνος Νέγρη.
Ξεκάθαρα για λόγους νοσταλγίας και αγάπης στην παλιά Αθήνα, δημοσιεύουμε μια φωτογραφική συλλογή, που εντοπίσαμε εδώ, με φωτογραφίες της Πατησίων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου.
Σοφία Βέμπο Λόντρα, Παρίσι, Αθήνα (1944)
Τέλη 19ου αιώνα – Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία –
1906 – πιθανόν οδός Αθηνάς/Ερμού – probably Athinas/Hermou st.
1907 – ΕΛΑΙΩΝΑΣ –
Τα ξύλινα βαγόνια του Ηλεκτρικού της γραμμής Κηφισιά – Πειραιάς (το θηρίο) – Αρχές δεκαετίας ’70
Τα Αναφιώτικα – Δεκαετία 1920
Καλλιμάρμαρο Στάδιο – Αρχές 20ου αιώνα
1914 – Αμπελόκηποι – Η βίλλα Θων – Μπροστά στο κτίριο ποζάρει πιθανόν η οικογένεια Θων
(Αρχείο ΕΡΤ)
Ο παλιός σταθμός του Φαλήρου – 1920 – Old RR Station of Faleron
46ο Γυμνάσιο – Ασκληπιού 183 και Λάμπρου Κατσώνη (κοντά στη Λ. Αλεξάνδρας) – κηρύχθηκε διατηρητέο
Athinas St. – Οδός Αθηνάς – Τέλη δεκαετίας ’50, αρχές ’60
Έγκλημα χωρίς τιμωρία! Κατεδάφιση ξενοδοχείου ΑΚΤΑΙΟΝ στο Ν. Φάληρο
Το Δημοτικό Θέατρο, όπου η σημερινή Πλατεία Κοτζιά!
ΤΟ ΠΑΛΙΑΤΖΙΔΙΚΟ
Πολυμέρης Φώτης (Ακρόπολη Πλάκα)1951
Πλ. Συντάγματος προς οδό Ερμού. Το συντριβάνι στο κέντρο αποτελεί μοναδικό σημείο αναγνώρισης –ακόμα και τα δέντρα ψήλωσαν (περίπου 1890)
Παρατεταγμένα πλήθη στα εγκαίνια Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’ και του πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη (20/10/ 1888)
Αγώνες ξιφασκίας στο περιστύλιο του Ζαππείου, κατά τη διάρκεια των Α΄ Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων (1896)
Είσοδος Παναθηναϊκού Σταδίου στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες. Αριστερά η λεωφ. Βασ. Ολγας. Μπροστά, οι κήποι του Ζαππείου είναι ακόμα κηπάρια (1896)
Οδός Ερμού με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Μετά τη διάνοιξη και διαρρύθμισή της, το 1835, γέμισε καταστήματα κυρίως γυναικείων ειδών (1890)
Οδός Αδριανού, Πλάκα. Ανάμεσα στους περαστικούς ένας φουστανελάς. Αριστερά, διαφήμιση τοίχου, δεξιά η σκιά ενός επιβλητικού φοίνικα (δεκαετία 1900)
Το εργοστάσιο Φιξ, πριν τη ριζική ανακατασκευή του από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, το ’50, και πολύ πριν γίνει «βορά» του σταθμού μετρό. Μπροστά, η λεωφ. Συγγρού γαλήνια με ιππήλατες άμαξες (δεκαετία 1900)
Οι φυλακές Αβέρωφ, πριν δώσουν τη θέση τους στη νομοθετική εξουσία για την ανέγερση του Αρείου Πάγου. Η λεωφ. Αλεξάνδρας είναι ακόμα καρόδρομος και η –κάθετη- Κυρίλλου Λουκάρεως απλώς δεν υπάρχει (δεκαετία 1900)
Φωτογραφία-σκάνδαλο στους καιρούς που ζούμε: το περίπτερο της σαμπάνιας, στην Παγκόσμια Εκθεση Ζαππείου. Οι κυρίες μπροστά, στρέφουν επιδεικτικά την πλάτη (1903)
Εκεί που σήμερα ανεβοκατεβαίνει η οδός Καλλιρόης. Τα νερά του χιλιοτραγουδισμένου Ιλισσού φωτίζονται από τον ήλιο, η βλάστηση είναι παραδείσια και η πρωινή πάχνη αγκαλιάζει την πόλη (περίπου 1910)
Οδός Βερανζέρου. Με άλογο και πουλαράκι, στη μέση του δρόμου. Με σπίτια και δέντρα που χάθηκαν από προσώπου πόλης (περίπου 1910)
Τα Προπύλαια Ακρόπολης «αντικρύζουν» το νοτιοδυτικό τμήμα της Αττικής. Στο κέντρο ο αρχικός «πυρήνας» της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Στο βάθος τα ηλιόφωτα νερά του Φαλήρου και η Σαλαμίνα (δεκαετία 1910)
Η πλατεία Συντάγματος την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Στο κέντρο εκτίθενται πυροβόλα-λάφυρα του πολέμου. Αριστερά το ξενοδοχείο Μεγ. Βρετανία και τα μέγαρα Σκουλούδη και Βούρου, πριν δώσουν τη θέση τους σε ξενοδοχεία (1912-1913)
Η νεκρική πομπή με τη σωρό του βασιλέα Γεωργίου Α΄ κατηφορίζει την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, με την εκκλησία να δεσπόζει πάνω δεξιά. Οι Αθηναίοι έχουν ανέβει μέχρι τις κεραμοσκεπές για καλύτερη θέα (20/3/1913)
Αεροφωτογραφία της λεωφόρου Συγγρού. Σε πρώτο πλάνο ο χώρος του Ιπποδρόμου. Ανεβαίνοντας προς το κέντρο, οι αραιοκατοικημένες περιοχές δεν είναι άλλες από την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη κ.λπ. (μέσα δεκαετίας ’20)
Η οδός Πανεπιστημίου από το ύψος της Θεμιστοκλέους. Προσέξτε την άνεση με την οποία οι πεζοί διασχίζουν τις γραμμές των –πολυσύχναστων- τραμ (τέλη δεκαετίας ’30)
Δουργούτι: Απλούστερα γνωστό και ως «τα προσφυγικά του Νέου Κόσμου», είναι η γειτονιά πίσω από το Intercontinental της λεωφόρου Συγγρού. Θα την αναγνωρίσετε εύκολα από τις γιγάντιες εργατικές πολυκατοικίες που χτίστηκαν την δεκαετία του ’60, για να αντικαταστήσουν τα (άνευ αποχετεύσεως, νερού και ρεύματος) παραπήγματα που στέγαζαν από το 1922 τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Μια πολύ ωραία φωτογραφική βόλτα στο Δουργούτι έχει εδώ το blog του Πιγκουίνου.
Γεράνι: Αυτό που οι περισσότεροι εξ ημών αποκαλούμε «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια», και πιο συγκεκριμένα το τρίγωνο που περικλείουν οι οδοί Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς και Πειραιώς. Πήρε το όνομά του από τους μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Αθηναίοι για να αντλούν νερό από τα πηγάδια που βρίσκονταν εδώ.
Χαυτεία: «Δεν ζη κανείς εις τας Αθήνας αν δεν περνά μίαν τουλάχιστον ώραν την ημέραν εις τα Χαυτεία» γράφει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στην «Εφημερίς» τον Ιούλιο του 1913. Η γειτονιά που πήρε το όνομά της από το καφενείο του Ιωάννη Χάφτα (και άρα έπρεπε να γράφεται Χαφτεία, αντί του Χαυτεία που επικράτησε) αντιστοιχεί αρχικά στα τετράγωνα της Πατησίων από την οδό Βερανζέρου μέχρι τη Σταδίου. Σήμερα, το όνομα χρησιμοποιείται για το κομμάτι της Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου (ή, για να το θέσουμε απλούστερα, τα τετράγωνα γύρω από το καφεκοπτείο του Λουμίδη).
Τζιτζιφιές: Η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Αράπικα» απλώνεται εκεί όπου η Παραλιακή διασταυρώνεται με την λεωφόρο Θησέως. Πήρε το όνομά της από τα ομώνυμα δέντρα που φύτρωναν στην γειτονιά –η οποία κάποτε ήταν ολόκληρος συνοικισμός: το 1955 είχε 2.843 κατοίκους. Υπήρξε θρύλος τη δεκαετία του ’70 για τα νυχτερινά κέντρα όπως η Νοσταλγία.
Αέρηδες: Κι όμως, είναι και επίσημα όνομα γειτονιάς –το ποιας γειτονιάς υποθέτουμε το μαντεύετε εύκολα: εκείνης γύρω από το Λουτρό των Αέρηδων. Τόσο επίσημα, που αναφέρεται και στο Google Map της Αθήνας. Κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, εδώ ήταν το κέντρο της πόλης, με την κεντρική αγορά και τον στρατώνα όπου στρατοπέδευε ο βαυαρικός στρατός. Το 1904 με Βασιλικό Διάταγμα «περί αλλαγής ονομάτων τοποθεσιών» η γειτονιά μετονομάσθηκε σε συνοικία Αδριανού, όνομα που δεν επικράτησε ποτέ.
Και ακόμα…
Σούρμενα: Είναι η γειτονιά του Ελληνικού πάνω από την λεωφόρο Βουλιαγμένης. Πήρε το όνομά της από τους πρόσφυγες από την Σούρμενα του Πόντου που εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922.
Θυμαράκια: Η γειτονιά γύρω από την ομώνυμη πλατεία, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως πλατεία Αθανασίου Διάκου. Βρίσκεται ανάμεσα στα Σεπόλια, τον Λόφο Σκουζέ και την Πλατεία Αμερικής, κάτω από τις γραμμές του τραίνου.
Μυκονιάτικα: Τι νομίζατε, ότι υπάρχουν μόνο «Αναφιώτικα»; Τα Μυκονιάτικα είναι γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στη λεωφόρο Κηφισού. Υποθέτουμε ότι περιττεύει να εξηγήσουμε από πού πήραν το όνομά τους.
Γούβα: Είναι η «γούβα» ανάμεσα στις λεωφόρους Ηλιουπόλεως και Βουλιαγμένης. Αν έχετε κατέβει από το Παγκράτι την Υμηττού με κατεύθυνση προς Νέο Κόσμο, σίγουρα μπορείτε να μαντέψετε από πού πήρε το όνομά της.
Μπύθουλας: Μπούθουλα ή Μπύθουλα ονόμαζαν οι παλιοί Αθηναίοι μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε ξεροπόταμο. Το όνομα της γειτονιάς όπου έμενε η Μαντάμ Σουσού κάνει ωραία ηχητική αντίθεση με τον Βούθουλα, τη γειτονιά δίπλα στην Αγία Φωτεινή. Σε αντίθεση με τον Μπύθουλα, τα νερά του Βούθουλα ήταν τρεχούμενα: Εκεί βρισκόταν μια λιμνούλα στα νερά της οποία κατέληγε ένας μικρός καταρράκτης. Η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» χρησιμοποιούταν για να εκφράσει διαφορετικότητα –όπως λέμε «λαός και Κολωνάκι».
INFOMUST
Κορωνης / φιλανδρος – Στης Πλακας της Ανηφοριες
Ο χάρτης της Αθήνας του Ζακόμπ Σπον (1676)
Ο χάρτης του πρώτου περιηγητή που περιέγραψε με αξιοπιστία την πόλη και τα μνημεία της…
Οι «Χάρτες της Αττικής» του Κάουπερτ (1890), Το αθηναϊκό πεδίο
Η Αδριάνεια Δεξαμενή, που έδωσε και το όνομά της στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, είχε κατασκευαστεί το 2ο μ.Χ. αιώνα μαζί με το υπόλοιπο Αδριάνειο Υδραγωγείο, για να αποθηκεύει τα νερά που μεταφέρονταν από την Πάρνηθα στην Αθήνα για την ύδρευση της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες, ωστόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ερειπώθηκε και ξεχάστηκε. Ανακαλύφθηκε το 1871, ανακατασκευάστηκε αμέσως, αργότερα επεκτάθηκε και συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τη δεκαετία του 1960…
Εδώ βλέπουμε τη Δεξαμενή στη φάση της ανακατασκευής, γεγονός που τοποθετεί τη φωτογραφία κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Τότε η περιοχή, όπως και ο υπόλοιπος Λυκαβηττός, ήταν ακόμη βοσκότοπος. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, μάλιστα, πάνω και δεξιά από τη Δεξαμενή και έξω από τον πέτρινο περίβολο που την περιβάλλει, υπάρχει κάτι που μοιάζει με σκεπαστό μαντρί. Ίσως να είναι ένα από τα μαντριά των βοσκών από το Λιδωρίκι που έβοσκαν τότε τα ζώα τους στο Λυκαβηττό και έδιναν στο τμήμα του λόφου πάνω από τη Δεξαμενή το όνομα με το οποίο ήταν παλιά γνωστό: “Κατσικάδικα”…
ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1870
ATHENSOPENMUSEUM
Hadjidakis-Nana Mouskouri: ATHINA – ATHENS – ΑΘΗΝΑ
Recent Comments